Välgörenhet

Välgörenhet är att ta hand om människor och djur som behöver hjälp, utan att få betalt för det. I denna artikel kan du läsa om vad de olika organisationerna jobbar med och när de startades.

Läkare utan gränser

Detta är en hjälporganisation som startade år 1971. De hjälper folk som har drabbats av kris, naturkatastrofer eller krig. Detta är en ideell förening som inte får pengar för sitt jobb. Anledningen till att organisationen bildades var för att man efter inbördeskriget i Nigeria, tyckte att alla människor hade rätt till vård ovavsätt vad som orsakar krisen. Organisationen bidrar med sjukvård och att utbilda befolkningar i över 60 länder.

Under vietnamkriget tog Läkare utan gränser hand om skadade soldater och idag genomför de operationer för barn i bland annat Afrika och Asien. De barnen kan ha fötts med någon typ av missbildning, exempelvis gomspalt. Barn som föds med gomspalt behöver en operation för att det kan påverka deras näringsupptag, eftersom de kommer ha svårt att äta. Denna typ av livsavgörande operation görs av läkare utan gränser.

UNICEF

Denna hjälporganisationen startades år 1946. Tanken var att man skulle hjälpa barn som växte upp i fattiga länder. Unicef bidrar med sjukvård, mediciner, mat, rent vatten och andra nödvändigheter i de länder där behovet är som störst. De får inte heller någon lön och lyckas bistå med allt som behövs genom pengar från staten och donationer från privatpersoner. Det mesta av UNICEFS jobb sker på plats i de länderna som är i behov.

De fraktar stora mångder av mediciner, mat, kläder och rent vatten som de sedan delar ut i de drabbade områdena. I vissa länder i Afrika kan barn bli föräldrarlösa tidigt i livet. Kanske blir föräldrarna sjuka och har inte råd med mediciner, vilket kan ge en dödlig utgång. Då de inte har tillgång till rent vatten, bidrar det till infektioner och sjukdomar. Fattigdomen är ett stort problem i dessa länder och tyvärr drabbar det barnen. Det leder till att de behöver ta hand om sina yngre syskon och försöker hitta jobb för att få mat för dagen.

Hopes for paws

Det är viktigt att nämna att välgörenhetsorganisationer inte bara hjälper människor utan även djur. Organisationen Hope for paws tar bland annat hand om hemlösa djur som inte har någon som bryr sig. De startades år 2008 i USA och de får ofta tips om hundar och katter som lever i missföhållanden. De kommer och hämtar djuret och kör det till veterinären. De betalar också alla kostnader som berör vården av djuren. När djuret är frisk och mår bra kan det adopteras till nya familjer. Kostnaderna betalas genom donationer från allmänheten.

Övrigt

Vare sig det gäller människor eller djur behöver de mest utsatta tandvård. Det är inte helt omöjligt att distriktstandvarden.se samarbetar med dessa organisationer och hjälper till att bidra för att ge människor bra och gratis tandvård. Att ha friska tänder är viktigt för att kunna äta och dricka. Har en person inte råd med tandvård kan det tyvärr innebära att tänderna tillslut faller ut.