Välgörenhet – vi kan alla hjälpa till

Det finns många som lider både i Sverige och i omvärlden. Ibland när vi ser på nyheterna om fattigdom och krig kan vi känna oss maktlösa – vi vill att det ska sluta, men vad kan vi göra? Ofta kan vi också känna oss ganska små och tycka att det som vi har inte är så mycket. Men det är helt fel! Du kan göra mycket, inte för alla, men för någon eller några! Det finns många olika sätt som man kan hjälpa andra – beroende på ens ekonomi, jobb och livssituation.

Företagare

Om du har ett företag så kan du vara mycket upptagen, särskilt om du precis har startat och börjar bygga upp ditt företag. Som företagare har du både mycket att göra, men också många möjligheter att hjälpa till. Även om du fokuserar på att få det att gå runt, letar kunder, behöver kvalitativ hjälp med inkasso och kravhantering och att bli klar med senaste ordern, så kan du samtidigt både dela med sig av pengar och saker. Som företagare kan du välja att stödja ett projekt, det kan vara Stadsmissionen, fadderbarn, Frälsningsarmén, borrning av brunnar i Afrika eller adoptera en herrelös hund från Spanien – företagets nya maskot. Många företag väljer också att skänka “gammal” utrustning. Om ditt företag byter datorer eller mobiler varannat år, så kan du välja att skänka de gamla datorerna och mobilerna till någon som behöver dem – både bra för dina medmänniskor och miljön.

Hjälpa till

Om du har mycket tid, så kan du hjälpa till på olika sätt. Om du bor i en stad där det finns soppkök för hemlösa, kan du gå dit och höra om de behöver hjälp. Många second handbutiker drivs för att skänka överskottet till välgörande ändamål och behöver frivilliga. Om du hjälper till i en second handbutik får då packa upp nya varor som kommit in, sortera dem, lägga dem snyggt i affären och stå bakom kassan – förutom att du också får mycket glädje och gemenskap!

Om du har en organisation som du särskilt vill hjälpa kan du starta en insamling. Det finns många sätt att samla in pengar på. Om du tycker om att använda sociala media är det perfekt för en insamling och du når många personer. Det som kan vara problemet är att ditt viktiga budskap dränks i allt annat. Det du då kan göra är att skänka pengar genom att springa ett lopp – då får du mer uppmärksamhet och det kan också vara andra som vill vara med – på både insamling och loppet. När du samlar i pengar till ett lopp ber du folk att betala dig för varje kilometer eller mil som du springer och sedan skänka summan till organisationen. Vid flera av de lopp som anordnas både i Sverige och utomlands finns de löpare som springer för välgörenhet. Om du är mycket ambitiös kan du också anordna ett lopp, där allt överskott går till välgörande ändamål. Ett sådant lopp skapar också mycket reklam för den organisation som du stödjer.