Tänk second hand

Genom att lämna in dina avlagda kläder och barnens urvuxna kläder kan du göra en fin insats för omvärlden, och dig själv. Kläder är dyrt. Barn växer fort och behöver större storlekar ganska ofta. Ju mindre de är desto snabbare växer de och det kan bli ganska dyrt för hushållskassan.

Trenden att handla kläder på second hand fortsätter att öka, vilket är bra ur flera perspektiv. Dels är det bra för att de flesta second handbutiker skänker överskottet till hjälporganisationer och dels är det bra för miljön att återbruka och på det viset minska utsläppen av växthusgaser. Klädindustrin släpper ut ofantliga mängder avfall och gifter varje år.

Välgörenhet

Idag är inte den negativa välgörenhetsstämpeln lika vanligt förekommande i fråga om använda kläder i andra hand, utan är ofta mer förknippat med mode, vintage och återbruk. Det är inget negativt längre att inte prislapparna hänger fram. Förr skänkte vi kläderna till behövande barn i Afrika via stora gula containrar, men dagens system med en inhemsk andrahandsmarknad är mycket bättre. Istället för att kläder fysiskt ska sorteras och skickas utomlands säljs det igen lokalt, vilket minskar transporterna och kostnaderna för transporter. Handen på hjärtat, vad ska dessutom ett barn i Afrika ha för nytta av ett par fluffiga vinterstövlar för nordiskt bruk? Eller ett par gummistövlar i Sahel-området? Nä precis. Det är någon annan här i landet som har nytta av en barnoverall i bävernylon. Pengarna som overallen säljs för går till hjälpinsatser och bistånd till behövande i utsatta eller katastrofdrabbade områden istället.

Alla vinner på det. Du blir av med alla för små kläder när du skänker det till second handbutiken, du passar på att handla lite nya kläder för en betydligt billigare peng än vad det kostar att köpa nytt och den som köper det du lämnade in blir överlycklig över att hitta just det plagget till det överkomliga priset. Inga större transporter heller som ger utsläpp, utan pengarna skickas elektroniskt.

Spara pengar

Att upprätta ett sparande till barnen är inte alltid så lätt när det är lite knapert med ekonomin, men genom att handla på second hand istället för att köpa helt nytt sparar du in en hel del pengar. Lite av det du sparar in kanske du kan lägga på ett sparande till barnen och ändå ha pengar över till alla andra nödvändigheter som förekommer i hushållet. Upprätta ett konto för att spara till dina barn hos SAVR och ge barnen möjlighet att kunna köpa sitt eget boende i framtiden, eller att kunna plugga ett par terminer utan att ta studielån.

Detta är ett sätt som fungerar för de allra flesta här i landet. Genom att skära ner på utgifterna frigör du pengar som du kan investera i dina barn, det du skänker bort till välgörenhet kommer till stor nytta för någon annan som kan göra samma sak och allt rullar på och ger föreningarna och organisationerna som driver butikerna medel att kunna hjälpa de verkligt fattiga och behövande. Du hjälper till med att hålla nere utsläppen från klädindustrin för en bättre värld för oss alla.

Win – Win!