Välgörenhet efter din död

Om jag påstår att du kan bidra till välgörenhet efter din död kanske du inte alls tycker att det låter rimligt. Men jag ska förklara för dig hur du faktiskt kan rädda liv efter din egen död. Du och din kropp kan rädda upp till 8 liv efter din död.

Att göra sin vilja hörd

Det är genom organdonation som du kan rädda liv efter din död. Om du har tagit ställning till att donera dina organ efter din död så måste du också göra din vilja hörd. Detta gör du antingen genom att registrera dig på Socialstyrelsens hemsida, Livsviktigt.se eller genom att meddela dina anhöriga muntligt.

När man anmält sig är det inte säkert att man blir donator

När man väl har gjort sin vilja hörd angående organdonation efter sin död så betyder inte det att man automatiskt kommer att kunna donera sina organ. För att en donation från en avliden ska kunna genomföras ska den, enligt svensk lag, ha fått total hjärninfarkt. Att få hjärninfarkt betyder att hjärnans alla funktioner helt och hållet slutat att fungera och att de inte under några omständigheter kommer att återkomma. Hjärnans funktioner slutar fungera totalt när blodcirkulationen till hjärnan helt har upphört. Det är vanligare att man dör av att hjärtat slutat fungera än att hjärnan slutat fungera.

Organ som kan doneras

Njure, lever, hjärta, lungor, pancreas, tarm med flera är organ som kan doneras till andra människor. Det organ som det är mest brist på i Sverige just nu är njurar, i skrivande stund är det hela 685 personers som står på väntelistan för en njure. Totalt på donationsväntelistan, alla organ inräknade, så är det i skrivande stund 817 personer som väntar på att få ett organ för att kunna överleva.

Välgörenhet

Det finns förstås massor av sätt man kan göra för att vara delaktig i någon slags välgörenhet, man kan skänka pengar till bris, köpa prylar som exempelvis Termos med tryck till förmån för olika organisationer eller vara med i lotterier där överskottet går till välgörenhet. Vad man väljer att göra är förstås upp till var och en. Dock finns det en sak jag tycker att man ska tänka på när det gäller att välja välgörenhet i form av att anmäla sig som organdonator, nämligen att fundera på om man själv skulle kunna tänka sig att ta emot ett organ från en avliden om man själv hamnat på väntelistan. Om svaret på den frågan är ja så kan man fråga sig om det inte i så fall skulle vara rimligt att också själv vilja ge efter sin egen död då. Hur man ställer sig i denna fråga är upp till var och en men det viktiga är att om man ställer sig positiv till organdonation så måste man göra sin vilja hörd.