Läkare utan gränser

Året var 1971 och platsen var Paris, Frankrike. En grupp människor som arbetade inom sjukvård och journalistik hade fått nog av hur politiska konflikter påverkade människors liv och hälsa och bestämde så att bilda en egen organisation som skulle vara helt fristående och opolitisk. Eftersom de flesta i gruppen var läkare kallade man den Läkare utan gränser eller Médecins Sans Frontières (MSF) på franska.

Enligt denna hjälporganisation handlar allt om patienten och inget om var han eller hon står politiskt och religiöst och det enda uppdraget man har är att hela människor från olyckor och sjukdomar som har framkallats av krig, svält eller naturkatastrofer. Organisationen är dock inte tyst utan ser som sin uppgift att belysa krissituationer där människoliv har hamnat i riskzonen. Kända exempel på organisationens agerande är då man belyste folkmorden i Rwanda för hela världen, liksom och varna omvärlden under ebola-krisen, då man snabbt kom på plats för att hjälpa dem som insjuknat.

Över tre fjärdedelar av organisationens finanser kommer ifrån privata donationer och man finns idag i 24 länder. Man kan stödja dem genom att donera pengar liksom att arbeta som volontär och om man köper lotter från svenska Postkodlotteriet går en andel hit.