Hjälp en herrelös hund

Varje år blir hundar av många olika anledningar hemlösa. Det kan bero på att de har blivit övergivna av sina ägare, att ägaren har gått bort och det inte funnits någon att ta hand om hunden, att de har sprungit bort eller blivit omhändertagna efter att myndigheter bedömt deras tillvaro som riskabel. Det finns också oönskade valpar som helt enkelt dumpats då ägarna inte tagit sitt ansvar och kastrerat sina hundar, och det finns herrelösa hundar som måste omplaceras då ägaren av någon anledning inte längre kan ta hand om dem.

Det här är en situation som förekommer i alla delar av världen och Sverige är inget undantag. Här finns det flera välgörenhetsorganisationer som inriktar sig på djur, och när det kommer till hundar är Hundstallet den äldsta och mest berömda. År 2018 firar stallet hela 110 år då det grundades år 1908 i syfta att beskydda hundar från ett liv på gatan. Man har under det senaste århundrade hjälpt enormt många vovvar, tiotusentals, och kampen fortsätter lika kraftfullt som den började.

Hundstallet är en rent ideell verksamhet och dess existens har alltid helt berott på donationer. Tack och lov finns det tillräckligt många djurvänner för att det skall kunna drivas och man välkomnar ständigt nya volontärer som kommer för att hjälpa till. För människor som vill adoptera en hund härifrån så är det en ganska enkel men välorganiserad process som börjar med att man fyller i ett online formulär som bland annat handlar om vem man är, vad man har för erfarenhet med hundar och vad för slags hund man är ute efter. Man måste också ha separata intyg/rekommendationer från två olika individer som gen garanti för att man verkligen är den man säger att man är. Det är oerhört viktigt att hundarna kommer till lämpliga hem och eftersom de alla har mycket olika bakgrund och karaktär gäller det att matcha hund och ny ägare perfekt.

Många hundar som kommer till nya hem behöver tid på sig för att anpassa sig till sina nya ägare och sin nya omgivning. De kan känna sig rädda och osäkra och behöver därför gott om tid och mycket kärlek. Det spelar mindre roll om de hamnar i ett stor eller litet hem så länge som ägaren är beredd på att ge mycket av sin fritid åt den nya familjemedlemmen så att den skall bli trygg och harmonisk. Hundstallets personal har stor erfarenhet av omplaceringar och vet vad hundarna behöver och om de eventuellt har några problem; det kan hända att de är rädda för barn, till exempel, och då är det inte så lämpligt att placera dem till barnfamiljer. Andra hundar är slöhögar och gillar mest att sitta i soffan och de kan passa sig mycket bra till en person som inte är så aktiv.