Beskrivning av välgörenhet

Välgörenhet

är en aktivitet som i modern tid har organiserats sedan 1800-talet. Med Packtejp med tryck kan man sprida namnet på olika välgörenhetsorganisationer såsom Unicef, Röda korset med flera.

Vad är välgörenhet?

Att vara välgörare innebär att man hjälper människor i nöd eller ger pengar till sämre lottade människor. I det första fallet kan det innebära att man är på plats vid olika katastrofer och exempelvis ger sjukvård eller hjälper till att bygga upp tillfälliga bosättningar. I det senare fallet kan man ge pengar till sjuka, hemlösa och så vidare. Man kan ge pengar direkt i handen till de utsatta individerna eller skänka pengar till en mellanhand (en välgörenhetsorganisation). Det finns fördelar och nackdelar med bägge scenarion, de flesta skänker dock bort pengar till mellanhänderna.

Man kan också välja att volontärarbeta hos exempelvis second-handbutiker och hos svenska kyrkan. Kyrkan brukar anordna soppkök som är gratis för hemlösa och mycket fattiga personer. Man behöver inte bara hjälpa människor, det finns gott om djurrättsorganisationer och djurhärbärgen där utstötta gatuhundar och gatukatter blir placerade. Dessa djur kan behöva omvårdnad, mat, vatten och kärlek.

Kända välgörare

Världens kanske mest kända välgörare är Alfred Nobel som ställt hela sin förmögenhet till förfogande för mänsklighetens bästa. Fredspriset instiftades i hopp om en värld utan krig, förstörelse och människoförtryck. Nobelprisen delas ut varje år i litteratur, fysik, kemi, medicin, fred samt ekonomi. Priserna brukar ofta gå till forskare som upptäckt något uppseendeväckande, såsom ett botemedel mot en svår och plågsam sjukdom. Utmärkelserna kan ibland vara kontroversiella då exempelvis fredspriset delats ut på till synes tveksamma grunder. Barack Obama vann fredspriset 2009 och hade knappt varit president i en månad innan dess.

En mycket känd levande person som är filantrop är Bill Gates. Tillsammans med sin fru har han etablerat Bill & Melinda Gates Foundation som aktivt skänker stora summor pengar för olika ändamål. Många har följt hans exempel, främst förmögna människor.

Läkare utan gränser är en organisation som består av läkare som reser till utsatta ställen i världen för att bota och lindra svårt sjuka fattiga människor.

Det är alltså en bra grund att dels ha pengar och dels vara välutbildad eftersom det ökar ens chanser att kunna hjälpa till som filantrop. Detta är inte alltid möjligt för studenter som behöver snåla in på allt möjligt eller för arbetslösa som lever på existensminimum. Det kan då vara bra att satsa på framtida möjligheter att hjälpa till. Det hjälper inte att misströsta. Viktigt att komma ihåg är också att välgörenhet är en ideell verksamhet som grundar sig på högst frivilligt deltagande. Ingen kan tvinga en annan människa att skänka pengar eller att volontärarbeta, allt hänger på ens egna kapacitet och förmåga. Det kan vara svårt att handskas med människor som befinner sig i katastrofer.