Den välgörande chokladen

Runtom i världen finns det många projekt som inriktar sig på så kallad fair trade, där lokala bönder och tillverkare får sälja sina varor till rimliga priser och inte hela tiden utnyttjas hårt av regeringar och storföretag. Man satsar framförallt på kvinnor eftersom det har visat sig gett de allra bästa resultaten, då kvinnor tenderar att lägga sin vinst på familjen snarare än personliga nöjen, och Divine Chocolate är just ett sådant projekt.

Tanken bakom Divine Chocolate är att man skall hjälpa afrikanska kakaofarmare att kunna leva på sina skördar och få en rättvis inkomst för att sin möda. Organisationen som är brittisk men också har filialer i USA, arbetar för att främja dessa jordbrukare för att sedan tillverka choklad som finansierar hela idén. Det hela startade på 90-talet i Ghana då politiska skiften gjorde att lagstiftningen ändrades och lokalbor plötsligt fick rättighet att driva sina egna kakaofarmer. Detta stöddes snart av Divine Chocolate som under en tid även hade Body Shop som delägare och projektet uppmuntrades och publicerades vitt och brett i framförallt brittisk med också internationell media.

Nu skall man inte tro att detta handlar om någon slags “tycka synd om” kampanj och att chokladen man framställer är av dålig kvalitet. Nej, här handlar det om ljuvligt god choklad förpackad i vackra och lyxiga format, allt ifrån chokladkakor till presentlådor. Man har med det fått fram ett otroligt smart och framgångsrikt koncept där alla vinner: över tusen byar samarbetar idag med Divine Chocolate och allteftersom lokalborna får inkomster kan de satsa mer på sina farmer och produktionslinjer och med det har man idag uppnått kakao av oöverträfflig kvalitet.

Det låter nästan för bra för att vara sant och alla vinner: producenten som får en bra inkomst, organisationen som kan hjälpa ännu fler, liksom konsumenten som kan njuta av sagolika chokladbitar med olika smaker. För det är just det som är grejen, man har extremt god choklad som alla bara vill ha mer av. Det handlar om vit choklad med tranbär, ren mjölkchoklad, hasselnötschoklad och underbar mörk choklad med hela 70% kakao som får det att vattnas i munnen. Man kan knappast ge bort en bättre present då man på så sätt gör alla inblandade glada, inte minst den lyckosten som får njuta av världens godaste choklad!