Att handla produkter som är märkta med Fairtrade innebär att du bidrar till att förbättra arbetsvillkoren för bönder, odlare och arbetare i fattiga länder. Fairtrade utvecklades för att stärka de enskilda människornas levnadsstandard och arbetsvillkor så att de ska ha samma förutsättningar till ledighet, trygghet och möjligheter som våra företag här hemma.
Med Fairtrade så öppnas den internationella handeln upp ännu mer och gör så att konkurrensen inte blir lika svår för bönderna eller leverantörerna som ofta utgör den första länken i värdekedjan. Inte sällan utnyttjas dessa personer och måste arbeta under svåra förhållanden för att klara livhanken. Med Fairtrade lättar man upp detta och bidrar till en rikare värld – metaforiskt uttryckt men även ekonomiskt.
Ekonomisk, social och miljömässig tillväxt
Fairtrades syfte är inte bara att göra livet lättare för de mest utsatta, utan även att göra skillnad för miljön och ekonomin. Den sociala utvecklingen medför att bönder och odlare får fler kontakter och utvecklar effektiva samarbeten – både på det lokala planet men också på det internationella. Detta bidrar också till ekonomiskt gynnande, eftersom människorna får tillgång till den internationella marknaden. Allt detta leder oss in på miljöfrågan, vilket också ingår i Fairtrades mål. Med rätt förutsättningar så kan odlare använda mer miljövänliga metoder för att odla sina grödor och producera sina produkter.
Med andra ord – om du handlar Fairtrade-märkta varor så bidrar du till ett gynnsamt kretslopp på alla sätt och vis. Många av produkterna du kan handla är choklad, kaffe, bananer, quinoa, glass, socker, müsli, kläder, korgar, skärp och mycket mer. Dock har Fairtrade fått utstå en hel del kritik i och med att de främst satsar på småskalighet.
Småbönder och finansiering
Som en obetydlig odlare är livet ganska tufft och i fattiga länder är villkoren ännu tuffare. En fattig bonde i exempelvis Nicaragua har inte samma förutsättningar att låna och betala tillbaka som vi i väst har. Det är således inte bara att klicka sig in på https://www.capcito.com för att be om finansiering till företaget, vilket dock är betydligt enklare om du har ett mindre företag i Sverige. Med Fairtrade blir det enklare för dessa bönder att försörja sig utan att behöva oroa sig för krånglig återbetalning eller svår konkurrens.
Så började Fairtrade
Fairtrade International bildades 1997. Idag har de sitt huvudkontor i tyska Bonn. Detta är en paraplyorganisation som har representanter från många länder – ca 20 stycken. Från början hette Fairtrade Rättvisemärkt i Sverige men ändrades sedan.
Märkning med Fairtrade
Om man som företagare är intresserad av att använda sig av Fairtrade för att sälja mer rättvisa produkter, så kan man sluta ett licensavtal med organisationen. Fairtrade är idag en välkänd märkning som nästan alla konsumenter känner igen. Vill du märka dina produkter med denna logga, så kan du gå in på deras hemsida och kontakta dem personligen.